ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΟΔΗΣΣΟΣ -ΚΡΙΜΑΙΑ

Περισσοτερες πληροφοριες
  • Τιμή: 850€- ΔΥΚΛΙΝΟ 1.100€- ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ
  • Χώρα: Ρωσία
  • Τύπος Ξενοδοχείου: 4 Star
  • Διάρκεια Εκδρομής: 8 Ημέρες
  • Πόλη: ΟΔΗΣΣΟΣ- ΚΡΙΜΑΙΑ
  • Ημερομηνία Αναχώρισης: Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018
  • Πρωινό/Βραδυνό: ΝΑΙ

Η Οδησσός 

Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, όπου υπήρχε μία αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Στη θέση της σημερινής Οδησσού υπήρξε αρχαία Ελληνική αποικία, δεν πρέπει όμως να συγχέεται με τη συνώνυμη της αποικία στην θρακική ακτή, τη σημερινή Βάρνα. Σήμερα υπάρχει σημαντικός αριθμός σωζόμενων μνημείων στην ευρύτερη περιοχή. Στα χρόνια του Μεσαίωνα η περιοχή δέχτηκε επιθέσεις από νομαδικές φυλές, Τουρκικής καταγωγής, κυρίους από τους Πετσενέγους και τους Κουμάνους, ενώ αποτέλεσε ανάλογα με τη χρονική περίοδο τμήμα της Ρως του Κιέβου, του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, του Χανάτου της Κριμαίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα τέλη του 18ου αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787 - 1792. 

Ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως και Κριμαίας είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ήταν Αρχιερέας και Καθηγητής - Χειρουργός.κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ Βόϊνο-Γιασενέτσκι,γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.Εργαζόταν αδιάκοπα όλη τη διάρκεια της ημέρας πάνω στην επιστημονική του μελέτη,βαθιά προσηλωμένος στο όνειρό του:να σώζει ανελλιπώς ολοένα και περισσότερες ζωές,ανακουφίζοντας τον άνθρωπο από τον πόνο και το κακό.Στην προσπάθειά του αυτή πολλές φορές έφτανε στην υπερκόπωση όμως δεν τα παράταγε αφού αντλούσε δύναμη μέσα από πολύωρη προσευχή και αγάπη του για τον Χριστό.Ο ίδιος υπέστη φοβερά μαρτύρια,φυλακίσεις,εξορίες και διωγμούς εξαιτίας της βαθιάς πίστης και ανυποχώρητης ομολογίας της ορθόδοξης πίστης του μπροστά σε δικαστήρια ή κρατικούς αξιωματούχους.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ
ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΟΔΗΣΣΟΣ - ΚΡΙΜΑΙΑ
8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ
01/07/2018-08/07/2018

1η μέρα ΛΑΡΙΣΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ-ΟΔΗΣΣΟΣ 01/07/2018: Συγκέντρωση και αναχώρηση για Θες/νικη με τις απαραίτητες στάσεις ενδιάμεσα. Άφιξη στο αεροδρόμιο και αναχώριση για Οδησσο το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου το Ελληνικό στοιχείο άφησε ανεξίτηλα την σφραγίδα του. Η Οδησσός του «Θωρηκτού Ποτέκμιν» είναι στενά συνδεδεμένη με τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Για τούτη την παρευξείνια πολιτεία της Ουκρανίας, που γέννησε τη Φιλική Εταιρεία, ο διάσημος Πούσκιν ισχυριζόταν ότι «...εδώ αναπνέει κανείς ολόκληρη την Ευρώπη».Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση


2η μέρα ΟΔΗΣΣΟΣ-ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ 02/07/2018: Πρωινό και αναχώριση για την Συμφερουπολη. Στην χερσόνησο της Kριμαίας, την Tαυρίδα των Eλλήνων,η οποία αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου η ιστορία αποτυπώνεται ζωντανά σε κάθε μια από τις περιοχές και τις πόλεις της. Γεωπολιτικά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κι αποτέλεσε «μήλο της έριδος» για λαούς που ζήτησαν κατά καιρούς να την κυριεύσουν. Tο στίγμα τους μένει ακόμα ανέπαφο σε αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα και αρχοντικά που ατενίζουν τη Mαύρη θάλασσα κι αφουγκράζονται τα κελεύσματά της. O Ελληνισμός άφησε κι εκεί την σφραγίδα του ανεξίτηλη, κι ο Έλληνας ταξιδιώτης είναι σίγουρο πως θα νιώσει δέος μπροστά σ' αυτές τις «χαμένες πατρίδες».


3η μέρα ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ 03/07/2018: Πρωινό και αναχώρηση για να ξεναγηθούμε στην Συμφερούπολη. Θα προσκυνήσουμε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του νεοφανούς Αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας ή όπως αποκαλείται Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. Θα επισκεφθούμε το σπίτι του Αγίου Λουκά (σήμερα παρεκκλήσι) και τον τάφο του, την πλατεία του Αγίου Λουκά με τον ανδριάντα του, το μουσείο καλών τεχνών και την Ιατρική Σχολή. Στην συνέχεια θα μεταβούμε στο Μπαχτσίσεραϊ. Εδώ θα επισκεφθούμε το παλάτι του Χάνου, το Ελληνικό μοναστήρι Ουσπένσκι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, ήταν το κέντρο του ελληνισμού της Κριμαίας και είναι σκαλισμένο μέσα στα βράχια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.


4η μέρα ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΟΔΟΣΙΑ-ΤΟΠΛΟΚΒΑ-ΤΣΕΡΝΟΠΟΛΙΕ-ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ 04/07/2018: Πρωινό και αναχώρηση για την ανατολική πλευρά της Κριμαίας όπου θα επισκεφθούμε την παλαιά και τη νέα πόλη της Θεοδοσίας, που ιδρύθηκε από Έλληνες και σήμερα είναι ένα δημοφιλές θέρετρο. Θα προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και θα επισκεφθούμε το μουσείο με τις θαλασσογραφίες του Αϊβαζόφσκι. Συνεχίζουμε για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στην Τόπλοβκα και θα καταλήξουμε στο Ελληνικό χωριό Τσερνοπόλιε. Εκεί θα μας υποδεχτεί Ελληνική διασπορά. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης και το Ελληνικό μουσείο του πολιτιστικού κέντρου «Καρατσόλ». Το απόγευμα αργά επιστροφή στην Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.


5η μέρα ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ- ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ-ΓΙΑΛΤΑ-ΛΕΙΒΑΔΙΑ-ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ 05/07/2018: Πρωινό και αναχώρηση για να επισκεφθούμε την πανάρχαια Ιερά Μονή του Ίκερμαν, σκαλισμένη στα βράχια και η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιερομάρτυρα του 1ου αιώνα Κλήμεντα τον θαυματουργό. Άφιξη στην μαρτυρική Σεβαστούπολη, το λιμάνι έδρα του περίφημου Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που γνώρισε τραγικές αλλά και ένδοξες στιγμές πρώτα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1854-55 και αργότερα στη πολιορκία του 1942 από τους Γερμανούς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα είναι και πάλι το σημαντικό λιμάνι της Κριμαίας, μία πόλη με ζωντάνια και δυναμική. Ο Ιερός Ναό της Αγίας Σκέπης, η παραλιακή λεωφόρος με τα θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, το Πανόραμα της Άμυνας της Σεβαστούπολης που ξυπνά μνήμες από τις ηρωικές μέρες του Κριμαϊκού πολέμου του 1854 (απεικονισμένο από τον μεγάλο Ρώσο ζωγράφο Rubo) και τέλος το κοντινό παραλιακό προάστιο της Mπαλακλάβα, αριστοτεχνικά κτισμένο στο ομώνυμο στενό κολπίσκο θα πλαισιώσουν την γνωριμία μας με την πόλη. Στην συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη πόλη της Γιάλτας, μέσω μίας θαυμάσιας διαδρομής όπου πολύ εύκολα συνειδητοποιεί ο επισκέπτης πόσο δικαιολογημένη είναι η εμμονή των ηγετών της Ρωσίας και Ουκρανίας να απολαμβάνουν τις θερινές τους διακοπές εδώ. Θα επισκεφθούμε τον Ελληνικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, τον Καθεδρικό Ναό του Αλεξάνδρου Νέφσκι και ακολούθως θα μεταφερθούμε στο παλάτι της Λιβαδειάς – την καλοκαιρινή κατοικία του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας – Νικολάου του Β' και τον τόπο διεξαγωγής της Διάσκεψης της Κριμαίας το 1945. Κτισμένο με το Ιταλικό αναγεννησιακό στυλ το 1911 για την βασιλική οικογένεια, το λευκό παλάτι, είναι από τους σπουδαιότερους προορισμούς στην νότιο ακτή της Κριμαίας. Θα θαυμάσουμε την Μεγάλη Λευκή Αίθουσα, όπου καθορίσθηκε η τύχη της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, θα νιώσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε όταν ζούσε η Τσαρική οικογένεια και θα γνωρίσουμε την καθημερινή ζωή της αριστοκρατίας της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια θα κάνουμε μια σύντομη στάση για να θαυμάσουμε το παραμυθένιο κάστρο Swallow's Nest (Φωλιά του Χελιδονιού), σκαρφαλωμένο πάνω από τη θάλασσα σε έναν βράχο 38 μ. ύψους. Αυτό το κάστρο κτίσθηκε το 1912 και έκτοτε έχει γίνει το σύμβολο της Γιάλτας και της Κριμαίας. Αναχώρηση από την Γιάλτα για την Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.


6η μέρα ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ-ΧΕΡΣΩΝΑ-ΟΛΒΙΑ-ΟΔΗΣΣΟΣ 06/07/2018: Πρωινό και αναχώρηση οδικώς για την Οδησσό, απολαμβάνοντας το ωραίο τοπίο της υπαίθρου τη Ουκρανίας. Στην διαδρομή μας θα επισκεφθούμε την Χερσώνα. Το όνομα «Χερσών» προέρχεται από την ελληνική λέξη «χερσόνησος», που αναφέρεται τόσο στην ομώνυμη ελληνική αποικία, ιδρυθείσα τον 6ο αιώνα π.Χ. όσο και στο σύνολο της σημερινής Κριμαίας. Η Χερσώνα είναι σήμερα ένα από τα σημαντικά λιμάνια και μεγάλο ναυπηγικό κέντρο στη Μαύρη Θάλασσα. Αποτέλεσε κομμάτι της βυζαντινής αυτοκρατορίας επί Θεοφίλου τον 9ο αιώνα. Υπήρξε για πολλά χρόνια στρατηγικό σημείο για τον ρωσικό και μετέπειτα τον σοβιετικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την αρχαία Όλβια που ιδρύθηκε από αποίκους από τη Μίλητο στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και που κάνει εμφανή ακόμη και σήμερα τη σπουδαιότητα που είχε σαν σημαντικός κόμβος στους εμπορικούς δρόμους της αρχαιότητας. Επιστροφή στη Συμφερούπολη δείπνο και διανυκτέρευση.


7η μέρα ΟΔΗΣΣΟΣ 07/07/2018: Μετά το πρωινό ξεκινάμε την γνωριμία μας με την πόλη. Θα περπατήσουμε στην οδό Πριμόρσκι, θα δούμε το άγαλμα του Δούκα Ρισελιέ, την Σκάλα του Ποτέμκιν, την οδό Ντεριμπάσοβσκα, την Πλατεία της Μεγάλης Αικατερίνης, τον Καθεδρικό Ναό της Ανάληψης/Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον καθεδρικό Σπάσο-Πρεομπραζένσκι, τον μεγαλύτερο της πόλης που ανακατασκευάστηκε και τον Ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδας, όπου αρχικά είχε ταφεί ο οικουμενικός πατριάρχης Γρηγόριος ο Έ. Κατόπιν θα επισκεφτούμε το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, τον ιστορικό χώρο όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία το 1814 και η οποία οδήγησε στον ξεσηκωμό του Ελληνικού Έθνους για την Ελευθερία. Σήμερα η έπαυλη στεγάζει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και ένα μουσείο. Θα δούμε τις λεπτομέρειες από την ζωή ενός Έλληνα εμπόρου του 19ου αιώνα στην Οδησσό, θα επισκεφθούμε την έκθεση στο μουσείο και θα ακούσουμε τον όρκο στον οποίο ορκίστηκαν οι πατριώτες, μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Συνεχίζουμε την γνωριμία μας με την παραθαλάσσια περιοχή και το λιμάνι της Οδησσού, όπου θα δούμε το μνημείο του «Χρυσού Παιδιού», την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το θέρετρο Αρκαδία. Συνεχίζουμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1875 και ήταν το πρώτο μουσείο του είδους του σε ολόκληρη την πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία. Εδώ φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως από την περιοχή της Μαύρης θάλασσας και από την αρχαία Όλβια. Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στις κατακόμβες οι οποίες είναι τεχνητοί υπόγειοι λαβύρινθοι που δημιουργήθηκαν από τους πρώτους ιδρυτές της Οδησσού περίπου πριν από δύο αιώνες και με την πανοραμική περιήγηση στα παλάτια Βοροντσώφ, Σαχ, Αμπάζι. Τέλος θα επισκεφθούμε το καταπληκτικό Ποτόσκι που σήμερα είναι μουσείο τέχνης. Επιστροφή στο ξενοδοχέιο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.


8η μέρα ΟΔΗΣΣΟΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ 08/07/2018: Πρωινό στο ξενοδοχείο και λίγος χρόνος ελεύθερος στην διάθεση σας. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Θες/νίκη. Άφιξη στην Θες/νίκη και επιστροφή στην Λάρισα

 

  • ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΥΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ : 850€
  • ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ: 1.100€


Περιλαμβάνονται:
• Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΟΔΗΣΣΟΣ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
• Φόροι αεροδρομίου
• Μεταφορά Λάρισα- Θες/νίκη και Θες/νίκη - Λάρισα
• Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων
• Πρωινό μπουφέ καθημερινά
• 7 δείπνα στα ξενοδοχεία
• Μεταφορές από / προς αεροδρόμια / ξενοδοχεία εξωτερικού
• Ξεναγήσεις περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
• Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν για όλες τις μετακινήσεις όπως αναφέρει το πρόγραμμα
• Έμπειρος αρχηγός / συνοδός του γραφείου μας
• Φ.Π.Α.
• Ασφάλεια ταξιδιού (αστικής ευθύνης)
• Βίζα Ρωσίας

Δεν Περιλαμβάνονται:
• Είσοδοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Ότι ρητώς δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ELLINAIR

ROUTING FLIGHT
NBR PAX DATE
SKG - ODS E 151 43 01/07/18  αναχ.  08.30 άφ. 10.25
ODS - SKG EL 152 43 08/07/18 αναχ 12.20 άφ 14.20